Ambasada României la Copenhaga i-a invitat pe copiii români în Regatul Poveștilor, alături de scriitorul Petre Crăciun

În ziua de 5 iunie 2017, reședința Ambasadorului României la Copenhaga a devenit una a copiilor. De ce? Pentru că aici a avut loc un enoționant eveniment dedicat Zilei Internaționale a Copilului, care s-a bucurat de o prezență numeroasă a comunității de români din Danemarca.

Au participat peste 40 de copii români, alături de părinții și bunicii lor, pătrunzând cu toții, indiferent de vârstă, în lumea magică a poveștilor, a jocurilor și a bunei-dispoziții. Evenimentul a beneficiat și de prezența elevilor Școlii Românești din Aarhus, aflați sub îndrumarea doamnei profesor Laura Dachin.

Cu această ocazie, E.S. domnul Alexandru Grădinar a acordat diplome și premii câștigătorilor concursului de desen dedicat Zilei Internaționale a Copilului. În competiție au intrat 18 lucrări pentru care au fost acordate următoarele premii: premiul I – Marc Moldovan (6 ani); premiul II – Anne Marie Nedelcu (10 ani); premiul III – Răzvan Hisaya Endo; premiu de excelență – Marina Abălaru (11 ani), precum și mențiuni speciale unui număr de 14 copii.

Evenimentul s-a bucurat de prezența la Copenhaga a îndrăgitului scriitor de literatură pentru copii, Petre Crăciun, membru al Uniunii Scriitorilor din România, laureat al Premiului Uniunii Scriitorilor, la secțiunea carte pentru copii în anul 2016.

Cu acest prilej, autorul a prezentat volumul premiat, intitulat ”Cu Andersen în Regatul Poveștilor”, un roman care aduce un omagiu operei lui H. Ch. Andersen. Petre Crăciun i-a purtat pe cei prezenți pe urmele marelui povestitor, împreună cu cele patru personaje ale cărții, copiii Petruț, Tudor, Giulia și Micul Robert.

Scriitorul le-a acordat tuturor Certifiate de Ambsadrori în Regatul Poveștilor, nefiind exceptat nici E.S. domnul Alexandru Grădinar, pentru căldura și înteresul arătat programelor și proiectelor dedicate copiilor.

Scriitorul le-a dăruit copiilor participanți la concurs volume ale sale, cu autograf: Cu Anderesen în Regatul Poveștilor, Basme, Basme pentru familia mea, Povestiri despre România, Țara părinților, taina ghemului de ață, Cruciada pisicilor.

Vreme de câteva ore, cei 40 de copii au luat ”cu asalt” curtea reședinței, care a devenit un adevărat teren de joacă pentru cei mici. Nu au lipsit nici jocurile și concururile interactive, de care s-a ocupat un alt invitat special al Ambasadei, Mirela Schipor.

Seara s-a încheiat, extrem de frumos, cu un tort și cu urarea ”copiii să trăiască”.

A fost o întâlnire de suflet, frumoasă, emoționantă, menită să îi țină aproape de România pe copiii românilor care trăiesc în Danemarca.

Un proiect care ar putea fi luat de exemplu și de alte ambasade. Statul român trebuie să facă mai mult pentru copii, atât în interiorul său, cât și în diaspora.

Felicitari Ambasadei României la Copenhaga pentru proiect!

Cătălin Petrescu