Festivalul Internațional de Literatură Tanpınar din Istanbul. Participă scriitorul Petre Crăciun și editorul Mădălina Bucșa

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul continuă parteneriatul cu unul dintre cei mai importanți operatori culturali din domeniul literaturii din RepublicaTurcia și asigură astfel prezența țării noastre la ediția 2017 a ITEF – Festivalul Internțional de Literatură Tanpınar din Istanbul.

ICR Istanbul va fi gazda ceremoniei de deschidere a festivalului din data de 8 mai 2017, începând cu ora 19.00, și, de asemnea, susține participarea autorului Petre Crăciun și a editorului Mădălina Bucșa.

Mădălina Bucșa va reprezenta editura Humanitas, una dintre cele mai importante edituri din România și va participa alături de peste douăzeci de editori locali și internaționali la secțiunea ”Fellowship meetings” din cadrul ”Istanbul Tanpınar Literature Festival”, dedicată întâlnirilor profesionale, care se va desfășura între 8 – 10 mai 2017. Întâlnirile vor avea loc atât la sediile celor mai importante edituri din Istanbul, cât și la sediile institutelor culturale europene, alături de ICR Istanbul (Forumul Cultural Austriac, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Istanbul, Institutul Goethe, Consulatul General al Republicii Grecia Sismanoglio Megaro).

Director general al Editurii ZORIO și talentat scriitor de literatură pentru copii, Petre Crăciun va lua parte la sesiunile literare dintre scriitori și la secțiunea dedicată literaturii contemporane pentru copii. Va participa la evenimentele programate a avea loc în diferite școli din Istanbul unde va susține lecturi publice din cartea „Fetița din floare”, cu ilustrații de Anca Smărăndache. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, el este și fondatorul și coordonatorul portalului web www.literaturacopii.ro, și www.identitateromaneasca.ro. Petre Crăciun este vicepreședinte al Clubului de literatură pentru copii „Clipe albastre”, al Filialei pentru copii și tineret – Uniunea Scriitorilor și președintele Juriului național al concursului de creație literară Tinere Condeie.

Din anul 2002 până în prezent a publicat numeroase cărți pentru copii: „Floarea înțelepciunii și iarba puterii”, Editura Timpolis, 2002, povești; „Taina ghemului de ață”, Editura ZORIO, 2011, versuri pentru copii; „Cândva mă chema Codiță”, Editura ZORIO, 2012, povestire pentru copii; „Cruciada pisicilor”, versuri pentru copii, Editura ZORIO, 2013; „Basme”, Ed. Zorio 2013; „Robert cel Cuminte”, Editura Zorio 2014, roman; „Primul zbor”, poezii pentru copii, Ed. Zorio; „Basme pentru familia mea” Editura Zorio 2014; „Fetita din Floare”, Editura Zorio 2014, roman pentru copii; „Cu Moș Crăciun în Țara copiilor neîncrezători”, Editura Zorio 2014, roman; „Cu Andersen în Regatul Poveștilor”, Editura Zorio 2015, roman; „Povestiri despre România, țara părinților”, un volum pentru copiii români din diaporă și comunitățile istorice – 2015; „Împăratul-Copil. Povești în versuri” – 2015; „Ghiozdanul cu poezii”, 2016, versuri; „The Girl in the Rose”, 2016, traducere de Adrian G. Săhlean; ”Povești din Țara Copiilor fericiți”, 2017.

Dintre premiile obținute de Petre Crăciun amintim: premiul Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2015, la secțiunea Carte pentru copii și tineret, pentru volumul „Cu Andersen in Regatul Poveștilor”, Editura Zorio 2015; premiul Cartea anului 2013, pentru volumul „Basme”, oferit de Filiala pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor din România, 2014; premiul I al Asociației Scriitorilor Iași la Concursul de Povești „Ion Creangă”, organizat împreună cu Muzeul Literaturii din Iași și Bojdeuca din Țicău – 1997. Povestea premiată: Floarea înțelepciunii și iarba puterii; Două cărți nominalizate la Premiile USR – Carte pentru copii: Basme și Cruciada pisicilor (2014); premiul Bibliotecii ”Ion Creangă”, din Chișinău, pentru volumul „Fetița din Floare”, acordat cu prilejul Salonului Internațional de Carte de la Chișinău, ediția a XX-a, 2016; laureat al postului de Radio Itsy Bitsy, la secțiunea Literatura pentru copii, Premiile de Excelență pe anul 2017.

Cu un nume atât de important și de respectat, recunoscut drept emblemă – unul dintre romancierii literaturii turce de secol XX, Ahmet Hamdi Tanpınar (1901-1962), festivalul a devenit în timp o platformă importantă, care oferă oportunități de interacțiune între autori contemporani și specialiști din industria literară din mai multe țări.Tema de anul acesta a festivalului este „Orașul și visul”.

Ajuns la cea de-a noua ediție, anul acesta, pentru prima dată, prin unirea eforturilor institutelor culturale europene din Turcia, festivalul se va desfășura sub egida EUNIC. Astfel, vor fi prezenți editori și autori contemporani din România, Ungaria, Olanda, Grecia, Austria, Germania, Danemarca, Turcia.

Pe lângă sporirea vizibilităţii literaturii contemporane române și a autorilor români, festivalul va facilita schimbul de experiență și împărtășirea de bune practici între profesioniștii din domeniul editorial prezenți. Asocierea cu importantul Festival ITEF ne conferă o vizibilitate particulară, în acest an reușind să promovăm atât literatura contemporană pentru copii, prin Petre Crăciun, cât și una dintre cele mai importante edituri din România, Humanitas.

Nu în ultimul rând, Istanbul Tanpınar Literature Festival reușește să capteze atenția mass-mediei și a publicului și prin calitatea și multitudinea partenerilor: Ministerul Culturii și Turismului, Primăria Metropolitană Istanbul, Inspectoratul școlar metropolitan Istanbul, Biblioteca Metropolitană, prestigioase edituri locale etc. – transmite ICR Istanbul.