Luni, 28 august, de la ora 14.00, la sediul sediul Institutului Cultural Român din strada Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, București, a avut loc lansarea antologiei ”Cartea basmelor”, de Petre Crăciun, apărută la Editura Zorio.
Volumul – una dintre puținele antologii de basme culte, aparținând unui autor contemporan, publicate în ultimul secol – strânge între paginile sale cele mai frumoase 50 de basme scrise de scriitorul Petre Crăciun în ultimii 25 de ani. Ediția cuprinde textele publicate în volumele ”Basme” (2013), ”Basme pentru familia mea” (2014) și ”Povești din Țara Copiilor Fericiți” (2016). Sunt adăugate 14 basme noi, care nu au fost niciodată publicate în volum.
Au vorbit despre volum criticul literar Alex Ștefănescu, etnologul prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, Victor Gh Stan, președintele Filialei pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor, artistul plastic brăilean Hugo Mărăcineanu (ilustratorul cărții) și scriitorul Alexandru Plăcintă (Chișinău), care a transmis mesaje de felicitare autorului din parte unor importante personalități culturale basarabene.
Criticul literar Alex Ștefănescu: ”Petre Crăciun este un autor de basme atât de bun încât îl consider un clasic în viață. Basmul nu este un gen minor, literatura pentru copii nu este un gen minor. Este tot literatură, dar mai bună. Mari spirite ale literaturii române au fost interesate de basm. Dacă ne gândim la Eminescu, cel mai celebru poem al său, Luceafărul, este un basm, Călin ( file din poveste) este un basm de la început până la sfârșit. Petre Crăciun scrie basme pe care le recunoști ca basme. Nu seamănă cu basmele pe care le cunoaștem din tradiția noastră, dar le recunoști ca basme pentru că au farmec. Au originalitate și continuitate. Îmi place că nu face literatură pentru copii maimuțărindu-i pe copii. Unii cred că, copiii sunt infantili, crezând că prin diminutive coboară la nivelul copiilor, dar copiii înțeleg de multe ori mai mult decât noi. La nivelul copiilor nu trebuie să cobori, ei sunt oameni ca și noi, doar lipsiți de experiență. Îmi place foarte mult la Petre Crăciun că nu folosește diminutive. Îmi place limba română aleasă. Poți să înveți limba română pe baza acestor texte. Petre Crăciun nu este niciodată previzibil. Mă bucur foarte mult că scrie și că are un public al lui”.
Petre Crăciun a citit basmul ”Floarea Înțepelciunii și Iarba puterii”, împreună cu elevii Zakia Alldub, Arina Zoicaș și Matei Teau, de la Colegiul German Goethe, coordonați de profesor Daniela Popescu.
Monica Benedic (cantautor) și Carla Lucaci (elev-interpret), din comuna Ploscuțeni, Vrancea, au întrepretat piese proprii, după versurile autorului.
Cu acest prilej, a fost lansată și pagina web a scriitorului, care poate fi accesată la adresa www.petrecraciun.ro.
*
Petre Crăciun este membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala pentru copii și tineret, a scris 16 volume pentru copii, primind Premiul Uniunii Scriitorilor în anul 2016 pentru romanul ”Cu Andersen în Regatul Poveștilor”.
A fost învitatul României la Târgul Internațional de Carte pentru copii de la Bologna din 2016 și participă la numeroase întâlniri cu copiii din țară și de peste hotare.
La sediul ICR au mai fost lansate volumele ”Basme pentru familia mea” și ”Cu Andersen în Regatul Poveștilor”.
Autorul a fost invitatul Institutului Cultural ”Dimitrie Cantemir”, din Istanbul, pentru a participa la Festivalul Internațional de Literatură ”Tanpinar”, având cinci întâlniri cu elevi din Turcia, cărora le-a fost prezentat volumul ”The Girl în the Rose”.
Tot la invitația ICR, Petre Crăciun s-a întâlnit cu românii din Valea Timocului, citindu-le basme proprii în biserica din Gorneana și oferindu-le cărți pentru copii.