Autor: Petre Craciun
Editura: ZORIO (2017)
Oras: Bucuresti
Limba: Romana
Incadrare: Roman, fantasy
Numar de pagini: 216
Copertă de Adriana Petrescu
”Când cimpanzeul devine om” este o carte despre prejudecăți, manipulare, despre inechitatea dintre specii și transformarea lor. Pare șocant, nu-i așa?
Un cimpanzeu din jungla nigeriană, Gozo Pann, ajunge la Grădina zoologică din Băneasa, după ce este capturat de braconieri. Cu puțin timp înainte fusese capturat și prietenul său, Mank. Deși devine o vedetă a parcului, începe să nu mai suporte captivitatea. La un moment dat, aude de la vizitatori despre teoria evoluționistă a lui Charles Darwin și devine ”fanul” ei. Îl invocă, noapte de noapte, pe savantul britanic, dar acesta nu este pe recepție. În schimb, îl aude Steaua Începutului, care acceptă experimentul de a-l transforma în om, convinsă că făcuse cândva o greșeală.
Gozo nimerește într-o Românie plină de prejudecăți, exact în campania electorală.
Fostul cimpanzeu ajunge un om fără identitate, fără documente, analfabet și total nepregătit să trăiască după regulile și legile oamenilor, pe care nu le cunoștea. Devine ținta unor televiziuni de senzație, este hăituit pe stradă, i se strigă ”uite maimuțoiul!”, este dus la poliție pentru ”organizarea unui miting electoral și încercarea de a mitui lumea cu banane”.
Este ajutat de directorul Grădinii zoologice și de o învățătoare, Gilda, care se străduie să îl învețe să scrie și să citească. Deși începe să îl iubească, este și ea victima manipulării prin mass-media și îl respinge, îngrozită de faptul ”că venea de atât de departe”.
Situația se complică și explodează pe de-a dreptul, când Steaua Începutului acceptă o a doua transformare. Puiul de cimpanzeu Fred ajunge a doua primată care devine om.
Presa acuză autoritățile de mușamalizarea adevărului și de practici comuniste, iar animalele de la Zoo convoacă o mare adunare pentru a se salva din captivitate, forțând transformarea lor după modelul Gozo&Fred. Din păcate pentru ele, Steaua Începutului nu mai acceptă o altă transformare, iar Darwin nu le poate promite decât o evoluție lentă, de milioane de ani, la capătul căreia ”puteau deveni o minunată iguană”.
Gozo Pann dezvăluie totul la televizor, cu numai câteva zile înainte de alegeri, iar puterea care ascunsese adevărul este spulbertată în ziua votului.
Spre finalul cărții, cimpanzeul de la Zoo Băneasa își regăsește prietenul, pe Mank, ajuns la Grădina zoologică din Sankt Petersburg și numit de către ruși ”Anatol”.
Mank ajunge la București și vizitează împreună cu Gozo comunitatea de cimpanzei din jungla nigeriană. Este emoționantă întâlnirea cu Unchiul Pann, cu mama Prix, cea care devenise o adevărată zeiță pentru că îl adusese pe lume pe primul cimpanzeu devenit om. Mank rămâne aici, pentru a prelua conducerea comunității de la bătrânul unchi Pann, iar Gozo devine un mare activist și un mare ambasador al animalelor de pretutindei.
”Când cimpanzeul devine om” este o carte despre prejudecăți, limite, idealuri, manipulare, minciună și adevăr, despre inechitatea dintre specii, despre dragoste, despre transformarea speciilor, ca ultimă soluție pentru apărarea drepturilor animalelor.
O carte despre acceptarea de către Steaua Începutului a ideii că lumea creată de ea poate suferi corecții. Iar apariția lui Gozo și a lui Fred este o astfel de corecție.
Fragment din finalul romanului: ”Gozo Pann a trăit mulți ani, devenind cel mai mare activist pentru drepturile animalelor din lume. A schimbat percepții, legi, mentalități. Nu s-a sfiit să iasă în fața oamenilor și să le spună: „Da, eu sunt cel care a fost cimpanzeu. În fața lui Dumnezeu, toți suntem egali în drepturi!”.
Oamenii (nu toți, evident) au început să accepte ideea că animalele pot deveni oameni, așa cum, cu ani în urmă, înțeleseseră că sclavii trebuie eliberați sau că cei din păturile de jos meritau să capete dreptul de vot.
De atunci, lumea nu a mai fost niciodată la fel.
Și asta mulțumită Stelei Începutului, care acceptase că totul poate fi regândit.”